A jászberényi önkormányzat ivartalanítási programot indít az állatvédelem jegyében

Megosztás

Jászberény Városi Önkormányzata új kezdeményezést hirdetett meg, amely a kutyák és macskák ivartalanítását és mikrochippel való ellátását támogatja. A program célja az állatpopuláció felelős kezelése, a gazdátlan állatok számának csökkentése, és az állatok egészségének, biztonságának védelme. Az önkormányzat által meghirdetett pályázat anyagi támogatást biztosít a jászberényi állattartóknak, külön figyelmet fordítva a szociálisan rászorulókra.

Ivartalanítás: Miért fontos?
Az ivartalanítás több szempontból is létfontosságú: segít megelőzni a nem kívánt szaporulatot, így csökkenti a kóbor állatok számát, akik gyakran végzik menhelyeken vagy az utcán. Az ivartalanított állatok emellett egészségesebbek és hosszabb életűek lehetnek, mivel az eljárás csökkenti bizonyos daganatos betegségek és fertőzések kockázatát. Emellett a gazdáknak is egyszerűbbé válik a felelős állattartás, hiszen az ivartalanított kedvencek kevésbé hajlamosak a szökésre és agresszív viselkedésre.

Támogatási lehetőségek a program keretében
A pályázatban részt vevő állattartók anyagi támogatást kaphatnak, amely a műtéti költségeket és a mikrochippel történő ellátást is fedezi. Az alaptámogatás a következőképpen alakul: egy hímivarú macska esetében 10.000 forint, egy nőivarú esetében 15.000 forint jár. A kutyák esetében a támogatás a testméret és az ivar alapján változik. Egy kistestű hímivarú kutya ivartalanítása esetén 15.000 forint a támogatás, míg egy nagyobb méretű nőivarú kutyánál 30.000 forint is elérhető.

A mikrochip jelentősége az állattartásban
A mikrochipezés a modern állattartás nélkülözhetetlen eleme. Ez az apró azonosító eszköz lehetővé teszi, hogy egy elveszett állatot gyorsan visszajuttassanak a gazdájához. Emellett az állatvédelmi és egészségügyi szempontból is fontos, hogy minden állat nyilvántartott és azonosítható legyen. Azok az állattartók, akik szociálisan rászorultak, 6.000 forintos támogatást vehetnek igénybe erre a célra.

Hogyan lehet pályázni?
A pályázatra azon természetes magánszemélyek jelentkezhetnek, akik Jászberényben rendelkeznek állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel. A jelentkezőknek igazolniuk kell az ivartalanítás és a mikrochipes azonosítás megtörténtét állatorvosi számlával. A szociális rászorultságot pedig a Jászberény Városi Önkormányzat települési támogatási rendelete alapján korábban nyújtott támogatásokkal lehet alátámasztani.

A pályázatokat 2024. december 2-ig, hétfőn 11:30-ig lehet benyújtani a városi hivatalban vagy online letölthető formanyomtatványok segítségével.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek